Johannes van Melle : realist tussen twee werelden - Jonckheere, W F (Rhodes University, Faculty of Humanities, School of Languages, 1966)
[From Introduction]. Aan het werk van Johannes Van Melle is tot dusver geen allesomvattende studie gewijd. Het is vooral in dit tekort dat het onderhavige proefschrift wil voorzien. Reeds vroeger hebben enkelen hun aandacht op onderdelen van Van Melles proza gericht maar niemand heeft eft ooit ondernomen de hele reeks van Van Melles gepubliceerde en ongepubliceerde gechriften te onderzoeken en deze zowel in hun samenhang als afzonderlijk naar waarde te schatten.
Keywords: Van Melle, J. (Johannes), 1887-1953